Po kar dolgem in tehtnem premisleku sem se odločil, da za mednarodni dan predstavim mojo lokalno jed Haloško Gibanico. Ker je bilo dobiti pristne surovine malce težko sem imporviziral, ampak vam zagotavljam, da je bila takšnega okusa kot jo spečem doma.
Kot skuto sem uporabil »cottage chesse«, kislo smetano, po irsko »Cream Fresh«. Namesto ruma za rozine sem uporabil Jameson-a. Ostalo se še je dalo nekako dobiti. Nad gibanico so bili kar navdušeni, pravzaprav tako, da je Katalončanka zahtevala recept da bo preizkusila doma. No, smo Slovenci izvozili še en dober produkt. Prilagam nekaj fotografij »Haložanke« na Irskem.
Še recept:
Haloška Gibanica - kvasenica
Za 10 Oseb:
Testo:
300 g moke
3 jajca
20 g svežega kvasa
Nadev:
700 g Skute
3 jajca
120 g masla
100 g rozin
200 ml Kisla smetane
Vanilin sladkor
Preliv:
200 ml smetane
2 jajci
Priprava
Moko presejemo, naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce, solimo, dodamo kvas in zamesimo testo, podobno rezančnem testu.
Testo naj počiva 30 min. Nato ga razvaljamo v obliko pekača, damo v pekač in ga pomastimo z raztopljenim maslom. Dodamo skuto, potresemo rozine, sladkamo in začinimo z vaniljinim sladkorjem. Prelijemo s kislo smetano in jajci (legir). Robove zavihamo, namažemo z jajcem in spečemo.
(po Pepika Levstek s sodelavci: kuharstvo za vsakogar, DZS 2003)
Hvala za recept. lp
OdgovoriIzbrišiOpaaaa bratec pa ima dres nasega stajerskega ponosa ;)
OdgovoriIzbrišiLepo ti pase, upam da bodo vijolice kdaj zaigrale v Dublinu ;)
Aja pa da te se malo s slovenscino zagnjavim, haloška gibanica se napise lol
OdgovoriIzbriši